Lyssna på musik på hästryggen

För några år sedan kommer jag ihåg att det var en väldig diskussion om det var okej att lyssna på musik i hörlurar när man red eller inte. Själv så lyssnar jag nästan alltid på musik när jag rider Saga när jag är själv i paddocken/skogen. I samhället skulle aldrig tanken äns komma fram, där är det helt förbjudet enligt mig. När man rider bland andra och därmed utsätter dem för en risk så ska man vara så försiktig som möjligt. Och nu kanske ni säger att jag utsätter mig själv för en risk när jag rider med hörlurar i paddocken och skogen, och jag kan inte förneka detta. Det är alltid en risk att vara mindre uppmärksam, och jag skulle nog aldrig sätta på mig båda hörlurarna när jag red, jag har bara en plupp i höger öra med lagom hög musik. Jag har nog aldrig använt den vänstra, för när jag skulle lyssna på musik med båda när jag mockade en gång så upptäckte jag att den vänstra inte äns fungerade, haha! Jaja, men om vi ska tillbaka till ämnet så lyssnar jag endast med en hörlur när jag rider eftersom jag samtidigt vill höra vad som händer runt om mig, och även om jag följer med väldigt lätt när Saga gör sina små skrämselhopp så vill jag vara lite förberedd iallafall. 


Men varför rider jag då med hörlurar om jag erkänner själv att det är en risk och kan vara farligt? Det finns faktiskt flera anledningar i mitt fall.
» Musiken får mig att slappna av, tänka på annat än störelsemoment runtom mig och Saga - Även om det låter konstigt att jag fokuserar mer på musiken än på saker runt om mig så gör det så att jag slappnar av, och därmed slappnar även Saga av väldigt lätt. Jag tänker också mindre på vad som kan hända och rider runt och oroar mig för det, och så länge jag inte tänker på saker som jag tror Saga kan bli rädd för så brukar hon aldrig bli rädd. Och där hjälper musiken mig väldigt mycket.
» Takt, takt, takt! - Så gott som varenda låt innehåller en viss takt, som ibland ökar och ibland minskar, och det brukar jag utnyttja väldigt mycket i mina ridpass. Nästan varje låt har minst en lugn del, en refräng med lite mer fart, och verser som har en lagom takt. Så du brukar jag lägga upp min takt efter musiken, om det är en lugn takt så skrittar jag i takt till musiken, verser brukar bli ökad eller kort trav beroende på takten, och refrängen brukar bestå av galopp. Sedan har jag också en regel att när låten tar slut eller om det är en kort liten paus mitt i låten så ska Saga genast göra halt och stå still tills musiken börjar spelas igen och jag ber henne gå framåt. Just vid dessa moment så tränas jag och min ridning väldigt mycket. Om man vet att låten snart är slut eller har några tysta sekunder så måste man ju självklart förbereda en avsaktning och inte bara dra till hästen när det blir tyst i örat. Så därför måste man ta några förberedande tygeltag och det är jag i vanliga fall inte så bra på. Så för mig är pauser i låtar väldigt bra!
» Skrämma bort djur i skogen - Haha, egentligen vet jag inte om detta egentligen stämmer eller om det bara är jag som har intalat mig det, men när jag rider i skogen med Saga brukar jag sätta på musik och sedan sjunger jag med, för då har jag fått för mig att älgarna och alla andra läskiga djur försvinner från min närhet. Men, det är antagligen bara i min fantasti, haha. Undrar hur många älgar som har stått några meter ifrån mig och Saga inne bland träden och bara glott..

Detta är de fördelar jag kan komma på just nu, men nu när ni har hört mina åsikter om ämnet, vad har ni att säga om detta? Rider ni med musik i hörlurar eller skulle ni aldrig få för er att göra det?

Kommentarer
Postat av: Ponnydressyr - Sara

Sv: Vad kul att du tycker det! :)

2013-04-12 @ 23:21:59
URL: http://ponnydressyr.se
Postat av: Anonym

Lyssnar i bland med tanke på säkerheten men vist blir man avslappnad

2013-04-13 @ 18:29:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0