Fråga och svarHej Emelie! 
Jag pratar för både mig och Johanna just nu eftersom vi båda inte tävlar speciellt regelbundet. Vi båda har endast startat i några få träningstävlingar på olika ponnysar. Jag började att träningstävla på min förra ridskola med olika ridskoleponnysar, vilket jag tyckte funkade super eftersom jag inte hade så mycket att tänka på mer än att fixa iordning hästen, rida fram, in på banan och sedan ut igen. Svårare än så var det inte. Jag har tävlat träningstävlingar ca 6ggr på lektionsponnysponnysar, 1gång med en liten shettis som heter Fina och 1gång på Tex. 

Johanna har startat ca 4-5ggr (har inte exakta siffror i mitt huvud) och det är både på hennes gamla medryttarponny Max, vilket har gått väldigt bra för henne! Sedan har hon även startat på en häst som heter Zofine, som också står i samma stall som Tex, Saga, Dellas och Tintin. Hennes första tävling var på en B-ponny som hette Dannie som nu vilar på dom evigt gröna ängarna! 

Jag vet att både jag och Johanna tycker det är roligt att åka ut och tävla någongång ibland, alltså på lite mindre träningstävlingar och jag hoppas på att kunna vara med på några fler tävlingar med Tex och jag tror att Johanna har börjat fundera på med Saga, men tror hon är lite tveksam. Jag tycker hon ska ge det ett försök iallafall! 

Jag hoppas jag gav ett tydligt svar på din fråga! 


Duktig kille!

Idag kom jag ut riktigt tidigt till stallet, jag blev utkörd ungefär vid halv två. Så idag hade jag mycket tid i stallet, så jag och Tex jobbade ungefär 1 timma i paddocken och tog en riktig lång borst. Jag och en tjej i stallet (Ida) gick upp tillsammans och red fram ganska länge innan vi började jobba och vi prata verkligen om allt möjligt. 

Det var inte så stor del i paddocken som gick att rida på för det var is och väldigt buckligt på dom flesta ställena, men i mitten volten gick det bra så där fick vi jobba idag. Jag började med att värma upp genom lite skänkelvikningar i både skritt och trav för att sedan övergå till mer tempoväxlingar. Jag fick ta det lite lugnt eftersom Tex halkade till några gånger. Fast för det mesta gick det faktiskt bra. 

Jag tränade mycket på att han fortfarande skulle vara samlad i alla avsaktningar, alltså fick han inte ta upp huvudet varken när jag fattade galopp eller sakta av, likadant i traven och skritten. I början var det verkligen katastrof, huvudet upp och ryggen ner i alla gångarter och det är inte så bra, så jag fick fortsätta i kanske 15 min innan han faktiskt gick hyfsat bra, han gick bäst från skritten till traven och från halt till skritt. Så det är något jag ska fortsätta träna på och jag ska även träna mer på att få fram han för skänkeln. Så att han lyssnar bättre på framåt hjälperna och även på mina halvhalter. Vilket jag tycker han är ganska duktig på men det går alltid att finslipa! 

Imorgon (Torsdag) är jag inte hemma, utan jag åker klockan tolv till Göteborg med min klass och vi ska kolla på musikalen "Chess" Så min bloggning kanske ligger lite låg under morgondagen, om jag har tid senare ikväll ska jag försöka göra ett tidsinställt! 


Onsdag

Hejsan! Länge sedan ni hörde från mig, men de senaste dagarna har varit fullproppade med stall, läxor, hästar och ännu mera läxor. Nu är det värsta för denna veckan över så nu får jag äntligen skriva av mig här igen. Idag ska jag till stallet, har Dellas idag och ska även försöka hinna med att rida Saga, henne har det inte heller blivit tid över för de två senaste dagarna. Idag skulle jag egentligen ut till stallet tidigare, men sedan kom min brorsa på att han inte hade en bil hemma och därmed inte kunde skjutsa mig, och två minuter senare gick bussen. Så nu sitter jag framför datorn med ridkläderna på - men snart ska jag åka!


Igår och i måndags så red jag Dellas, han har varit jätteduktig dessa två dagar! Han går helt otroligt fint, och han är så lugn. Jag har anpassat mig mer till honom nu, det är inte lätt för mig som är så liten att sitta på den hästen med så mycket krafter. Han är helt annorlunda mot Saga - Hon har lugna steg, tar knappt upp hovarna från marken, medans Dellas tar i med hela kroppen och anstränger sig ordentligt. Tidigare har jag haft lite problem med lättridningen på honom eftersom han tar i så, men det börjar gå riktigt bra med det  nu! Däremot är det svårare att sitta ner i traven ordentligt, men det går säkert bra snart också. Men det måste se väldigt roligt ut med lilla mig på den stora! Jag som tyckte Saga var stor..


De två senaste passen på Dellas har alltså gått väldigt bra, jag har ridit i Sagas hage, men det går nog inte idag. Snön har börjat smälta och igår och i måndags var det superbra underlag där men jag skulle tro att det har smällt undan en del idag. Så vi får se vart jag rider idag. Men ikväll kommer det iallafall ett ordentligt inlägg om dagens ridpass! 

Sötnöten själv!

Min utveckling inom ridsporten

Jag minns så himla väl dagen då jag bestämde mig för att ansöka om plats till en ridskola. Jag och min dåvarande bästavän började i en nybörjargrupp på lördag klockan 9.00 på morgonen och jag kommer ihåg hur nervös jag var. Jag hade dock varit nära hästar tidigare och ridit på min pappas kusins häst några gånger, men bara för det visste jag ju inte hur dessa hästar på ridskolan skulle vara. Jag började som 7åring på Trollhättansfältritt klubb och första hästen jag red hette Timon. Han är en C-ponny, tror jag om jag inte minns fel. Och för mig då var han väldigt stor ponny, men riktigt snäll att både pyssla och rida på så dom första gångerna tyckte jag såklart att det gick ruggit bra! Jag kommer ihåg att vi hade ledare, stora stalltjejer och herregud vad jag avgudade dem. Jag ville också vara en stortjej som fick hjälpa till i stallet. Det var min högsta dröm!

Timon - första hästen jag red. Fotograf Isabell Ljunggren - källa

Jag fortsatte och fortsatte att åka till ridskolan varje lördag under ca 1 års tid. Senare fick jag byta grupp till en bättre! Då var jag inte dåligt mallig. JAG skulle få byta till en bättre grupp för att jag var för bra för den gruppen jag red i. Så jag började på måndagar och på måndagar red jag sedan i 6 års tid. Jag åkte alltså fram och tillbaka på den slitna vägen i 6 hela år. Jag red, pysslade, putsade, gosade, var på stallfritids, Ja alltmöjligt! Jag älskade verkligen att åka upp till stallet träffa mina stallkompisar och bara få vara i hästarnas hem. (Vilket jag fortfarande älskar) 

Efter ca 6 års ridande började att träningstävla på lektionsponnysarna och efter första gången var jag helt fast. Jag ville inte tävla i några riktiga tävlingar för det hade och har jag inga nerver till så träningstävlingarna var alldeles utmärkta för mig. Jag började på 50cm och tog mig sedan uppåt och jag tävlade 70cm som högst, och jag klarade mig alltid runt felfritt, vilket gjorde att jag tyckte det var extra roligt att tävla. Så nu har jag 6 rosetter från TFRK. Jag tävlade endast på en häst som heter Lady och en som heter Algot, det var mina absoluta favoriter därifrån och jag kan faktiskt känna ibland att jag saknar dem, speciellt Algot som var den jag red mest det sista. 


2010 fick jag min första medryttarhäst Sally, ett varmblodstravare på 16 år. Jag började med henne på hösten 2010 och hon blev min bästa vän. Hon var inte den lättaste att handskas med, och nu i efterhand förstår man varför då hon led av en bensjukdom som inte syndes på henne utan det hittades ca 1,5 år efter jag hade börjat rida henne, då hon blev halt och fick åka till vetrinären. Så nu i efterhand förstår jag varför hon inte ville hänga med in från hagen, eller varför hon ibland blev tjurig av att stå i stallgången. Fast jag älskar henne ändå. Tyvärr gick hon bort i Februari 2012 så hon har varit borta i ett år och klart jag saknar henne, men jag försöker att fokusera på Tex nu. 

Jag lärde mig otroligt mycket på dom åren med Sally, jag slog mitt dåvarande höjdrekord (90cm), vi busade i skogen, hon lärde mig hur man rider pigga hästar ute mm. Jag ångrar inte en sekund med henne och jag är otroligt glad att jag hittade Sally annars hade jag aldrig kommit till ängkullen. Jag hade aldrig träffat Johanna och jag hade aldrig bloggat här. 


Nu det senaste året har jag och Tex utvecklat en otrolig gemenskap, första halvåret tyckte jag att Tex kunde vara riktig pina att rida, han lyssnade inte alls, testade mig, var skygg och rädd för allt och jag klarade inte att galoppera och knappt trava honom i rätt form. Det tog mig verkligen lång tid att hitta dom rätta knapparna. Även fast det var jobbigt och knöligt gav jag inte upp och nu är jag riktigt glad över att jag fortsatte att jobba på, både från marken och ryggen! 

Många tror att Tex är en väldigt lätt ponny att rida, att han är en ponny som man bara behöver "åka" med på, men det är verkligen fel. Han behöver ridas hela tiden, det är mycket man behöver tänka på och blir det ett enda litet misstag blir bara allt fel. Så det är mycket och tänka på och man lär sig tillslut även om vissa pass blir sämre och vissa pass bättre! Jag hoppas på att få kunna utvecklas ännu mera under detta året med Tex, för i hästvärlden kan man aldrig för mycket! 


Bästa ponnyn i solnedgången!

Idag har solen legat på hela dagen vilket resulterade väldigt halt underlag i paddocken och på vägarna, så jag bestämde mig för att kolla hur det såg ut i hagarna, och där var underlaget superbra! Lite halt på vissa fläckar men inget som störde i ridningen. Så jag gick direkt till stallet och började borsta på Tex så jag kunde få rida innan det blev kolsvart i hela hagen. För då vill jag inte rida där, då kanske det skulle dyka upp en älg ur skogen och äta upp mig. Haha! 

Jag red han inte så länge idag eftersom solen redan hade börjat gå ner så jag fick rida i kanske 30-40 minuter, hade inte riktigt koll på klockan, men jag tyckte verkligen att Tex skötte sig super. Han var ganska pigg när jag började att korta upp tyglarna, men det gick över i mer arbetsvillighet (är det ens ett ord?) och han jobbade super fint med bakbenen och galopperade på som bara den, han fick som avslutning lite ökad galopp så han kunde sträcka på sig. Det tyckte Tex var riktigt roligt! 

Vi var ganska många som red i hagen idag, eftersom det var enda platsen som faktiskt gick att rida på ordentligt utan att hästarna skulle halka omkring, men Tex brydde sig inte alls om att vi var många utan tänkte på vad han skulle göra. På onsdag om det fortfarande inte smällt bort ordentligt i paddocken kanske jag rider i hagen igen och då ska jag försöka rida lite längre så han blir lite varmare och svettigare, för idag var han bara väldigt varm under sadelgjorden! Så då ska han få jobba ordentligt! 


Dagens planer

Nu ska jag alldeles strax drar mig till första dagen i skolan efter lovet, lite skönt att komma tillbaka men skulle gärna ha en vecka till. Idag ska jag till stallet och försöka mig på att rida Tex, jag hoppas verkligen på att paddocken är lite bättre idag för jag skulle gärna rida där idag, det var verkligen längesen jag fick jobba han ordentligt. Annars får det bli en liten uteritt igen! 

Denna uteritt tror jag isåfall att jag ska ta det lite lugnt, en skritttur i samhället är aldrig fel och jag tror inte Tex har något emot det överhuvudtaget! Sen kanske det finns någon som vill rida ut och då kanske det blir lite mer fartfyllt, men det märker jag senare i eftermiddag. Jag tror inte det blir en speciellt långtur i stallet idag för jag har lite att ta tag med i skolan, So prov mm. 

Idag skiner även solen och jag skulle gärna åka ut till Tex och ta av han sitt täcke, för det tror jag han skulle tycka är otroligt skönt. Senast han fick gå utan täcke rullade han sig så fort han kom ut i hagen, goseponnyn!


Gothenburg Horse Show '13

Åh herre vad jag längtar tills Ghs detta året! Jag och Julia har biljetter till Torsdagskvällen, inte de bästa platserna men det gör inte så mycket. På lördagen ska vi dit också, men då med flera goa stallkompisar! Jag som inte har egen häst brukar inte köpa så mycket på mässan, förra året blev det en ryktväska och en fleecetröja (mitt enda märkesplagg, haha!) men på mässan i Stockholm köpte jag lite fler saker. Då köpte jag två superbilliga pannband, ett schabrak till Saga, två Schabrak till Tintinprinsen och nått litet mer om jag inte minns helt fel. För mig spelar egentligen bara priset roll, jag skulle aldrig kunna tänka mig att köpa något för över 400-500kronor bara för att det har ett visst märke, då behövs det inte. Men när jag hittar guldkorn så köper jag dem! Schabraket, som är ett Schockemöhle-schabrak (den enda märkessaken jag har till hästar) kostade 250 kronor i montern jag köpte det, medans det i några montrar bort kostade 400 kronor.. Så det gäller ju att kolla runt lite innan man slår till! Schabraken till Tintin kostade runt 60 kronor, så det var ju riktigt bra pris också! :)

Detta året vet jag inte riktigt vad jag ska titta efter. Antagligen blir det ett schabrak, de är ju så mycket billigare på mässor än vad de är i affärer och liknande. Efter att jag använt schabraket jag köpte i Stockholm ett otaligt antal gånger så är jag helt frälst i schockemöhle, så det blir nog ett sådant nu igen. OM det finns till bra pris förstås.

Annars blir det nog inget planerat, kanske nått litet till Tintin, han måste ju också skämmas bort ordentligt! Även om han nöjer sig med några godisbitar så fyller han ju år några veckor senare och detta måste ju förstås firas ordentligt! 15-årsdagen händer bara en gång i livet och det SKA firas!

Här är mina favoriter från Schockemöhle, om man bortser från det jag har. Det sista är ett riktigt snyggt HV-Polo schabrak som jag antagligen aldrig kommer att ha råd med...

Bildkällor: 1 / 2 / 3
 

Ännu en tur i skogen

Idag tog jag och Julia mod till oss och red barbacka ut en runda i skogen. Förstår inte riktigt hur jag tänkte med tanke på hur Saga betedde sig igår... Men idag gick det bättre och Saga betedde sig inte riktigt lika stoigt som igår, men lite sur var hon allt idag också. Vi red en runda där det finns många fina ängar att trava och galoppa på, men idag försökte vi njuta av solen ute på fälten så det blev bara lite trav och galopp idag. Inne i skogen var det svinigt kallt och vinden var ju inte skön direkt, haha. Jag tror jag talar för både mig och Julia om jag säger att kinderna mådde inte direkt bra, köldskadorna var nog rätt så nära. ;)

Saga var ganska tung på bettet idag, speciellt de korta stunderna vi travade eller galopperade. Hon tar gärna stöd på bettet näre man rider, speciellt ute, men nackdelen med det blir ju då att jag åker framåt och för att komma upp igen så drar jag henne i munnen, och det är inte kul för varken henne eller mig. Sen blir det också väldigt svårt att stanna när hon gör så, och då kan det ju bli farligt. Men idag skötte hon sig somsagt någorlunda, visst fick jag ta tag lite när jag stannade men inget överdrivet. Sista tjugo minutrarna fick hon långa tyglar och klappar medans Tex travade bredvid i kort trav. Då tyckte nog Saga att livet var redigt gott!

Ett äkta sto

Som Julia tidigare skrev så var vi ute på långritt idag. Det var riktigt härligt, solen sken och jag behövde inte äns bära termobyxor, men Saga betedde sig då och då som något jag fruktar - ett riktigt, bitchigt, tvättäkta sto.

Visst, hon är ju faktiskt ett sto och det kanske inte är så konstigt att hon håller på såhär, men fy vad jobbigt det är när man har två valacker med sig och sitter på stoet som just brunstat färdigt. Saga brukar inte vara så jobbig när man rider ut, kanske stanna någon gång men mest brukar hon bara njuta av livet och lunka på i lagom takt. Öronen pekar alltid framåt och det är alltid roligt att komma ut i skogen ibland. Men INTE idag.

Idag var hon ungefär tvärt emot, hon tvärnitade titt som tätt, sparkade nästan Apollo (Mathildas ponny) en gång, surade mot Tex, tog kortkorta steg och vägrade gå framåt ibland. Det kändes som om allt jag tyckte hon skulle göra var fel, bara för att det var jag som bestämde att så skulle det vara. Någon stoägare som känner igen sig? En gång när hon stannade och jag försökte få fram henne så stegrade hon lite.. Men två sekunder senare gick hon glatt med öronen framåt... Kommer aldrig bli klok på denna hästen haha! Men efter det skötte hon sig bra, det blev mycket galopp och då var hon snäll fast hon hängde lite på bettet, men det är inget ovanligt för henne. 

Imorgon så skrittar jag nog ut en liten stund, eller så har isen smällt bort i paddocken, isåfall tar jag ett kort pass där. Men det tror jag tyvärr inte händer på en natt...
Inte från idag, obviously...
 

Tex in action

Precis som Johanna skrev i några inlägg här under, var det riktigt grymt ridväder förra veckan, massor med snö och underlag som inte gav några direkt snöstyltor. Så även jag och Tex tog några små skutt bara för att få känna lite på att hoppa eftersom det var så himla länge sen. Både jag och Tex tyckte det var riktigt roligt och Tex flög över hinderna som ingenting! Den dagen vi tog fotona var Tex lite ofokuserad och jag kände på honom att han ville hoppa och eftersom underlaget tillät fick han göra det! Galoppera även i lite djupare snö på slutet! Ett riktigt mysigt pass helt enkelt! 

Men Johanna tog några snygga foton och vissa blev faktiskt riktigt bra, så jag tänkte att jag delar med mig av några bilder till er! I morgon ska jag till stallet ganska tidigt, kameran är redan nerpackad och jag hoppas på en lika fin dag som det var idag, när solen sken och om jag hade haft kameran har det blivit super mysiga bilder! 
 

Ridpasset på Tex 23/2 2013

Det var ett riktigt långt och härligt pass i solen idag! Innan jag kom till stallet tänkte jag att jag bara skulle skritta och om underlaget tillät så skulle jag trava lite, bara så att Tex skulle få röra på sig. Men så blev det inte i detta fall, jag, Johanna och en till tjej i stallet Mathilda red ut på en riktig långritt. Vi var nog ute i ca 1,5 - 2 timmar och underlaget var långt över förväntan även Tex var riktigt pigg och glad idag! Den vägen som vi red kallas rörstorp och man rider i riktigt blandad terräng, allt från fina ängar till branta uppförsbackar. Underbar och rolig väg! 

Så vi sadlade hästarna och stack iväg, först var faktiskt alla tre hästarna lite stressade över att det stod en snögubbe och det var några som eldade vid ett hus som vi var tvungna att passera så då var dom lite trippiga och ville gärna springa hem igen om dom så kunde, men vi kom förbi och hela ritten var underbar, med mycket trav och galopp. Jag jobbade Tex nästan hela ritten och försökte trava fast dom andra skritta och han var jätteduktig! 

Så när vi kom tillbaka var Tex svettig och go, så han fick massa godis och sedan fick han gå in med fleecetäcke i sin box och äta upp lunchhöt + lite havre. Sedan när han var färdig fick han gå ut i hagen utan täcke och det märktes på honom att det tyckte han var skönt för det första han gjorde när han kom ut var att rulla sig i snön! Goseponnyn! 


På väg

God morgon! Alldeles strax beger jag mig ut till stallet, det blir flera timmar där idag. Jag har planerat att rida Saga om det inte är alldeles för halt ute och så kanske det blir en ridtur på Dellas också. Jag har inte honom idag egentligen men hans ägare skulle inte hinna rida honom idag så om vädret tillåter så tar jag mig en tur på honom med. Om Tintin inte går lektioner idag så ska han också bli ompysslad och motionerad! Tror nog att det blir en promenad eller kanske lite tömkörning idag. Men somsagt, bara om vädret tillåter.

Så från mig kan ni inte vänta er uppdatering på några timmar, men ikväll kommer det såklart flera inlägg från mig med. Är det något särskilt ni skulle vilja läsa om? Det kan vara vad som helst, åsiktsinlägg eller något annat? :) Det är bara att tipsa!

Sålänge får ni njuta av en riktig sommarbild, sol och ingen vinterpäls.. 

Vilodagar för sessan

Saga har fått stå i ett antal dagar nu, inte en vecka men nästan. Jag har varit ute i stallet varje dag denna veckan förutom idag men hon har fått stå på grund av vädret... Det är alldeles för mycket is ute nu om ni frågar mig! Stenhårt i backen och ingen snö att galoppera i. Ingen snö att rida i överhuvudtaget. Vinter har aldrig varit något som fallit mig i smaken, men det är bättre men snö, så att man kan rida, än lite snö och massor av is. De senaste veckorna har varit ganska bra ridmässigt, förra veckan kunde jag till och med hoppa några skutt över ett litet hinder med Saga. Men nu, fyyy! Det går knappt att skritta ut, så¨mycket is är det! Nu får våren gärna komma och ta över!

Men här är iallfall några foton som Julia tog när jag red Saga förra veckan. Passet var inte så jättebra, Saga var ganska ofokuserad men det var inte så konstigt med tanke på att det var tre andra hästar i paddocken. Men i slutet gick hon väldigt fint och som belöning fick hon hoppa lite. Då blev hon glad kan jag lova! Som ni ser på sista bilden så tar hon i väldigt även när det är små hinder, hon hoppar jättefint på högre hinder men på låga kan det bli lite väl mycket kraft, haha! Och jag som sitter där i mina dressyrläder i dressyrsadeln, det är inte alltid lätt att hänga med i dem sprången!

 


Snyggt med brunt!

Eftersom idag har varit en stallfri dag har jag nu suttit en stund och knåpat ihop en liten "outfit". Jag älskar nämligen att gå in på hööks hemsida och kolla runt. Jag brukar även fastna för väldigt mycket saker som jag vill ha! Jag är inne i en period där allt som är brunt är snyggt! Tex är skitsnygg i brunt och brunt är lätt att matcha, vilket är otroligt bra! 

Detta kollaget är inte speciellt billigt om man skulle köpa allt på en gång, kostar de runt 3000kr. Sjukt hur dyra hästsaker är. Fast oftast är det bra kvalité också, så det håller faktiskt väldigt bra och länge! Jag brukar försöka spara så jag kan åka till hööks någongång ibland och då brukar jag göra av med en hel del, och då behöver jag inte åka dit på ett bra tag igen! Det tycker jag är smart! 

Jag tycker brunt och guld passar otroligt bra, själv har Tex brunt schabrak och guldigt pannband och han är riktigt fin! Så det är verkligen ett tips, om man vill testa något nytt! Jag älskar verkligen ridstövlarna, schabraket och pannbandet i detta kollage! 
 


 

Mina mål 2013

Jag tycker att i hästvärlden är det viktigt att sätta upp mål, både för sig själv och tillsammans med hästen. Jag har funderat på vad just jag vill uppnå innan 2013 är slut och vad jag och Tex ska ha uppnåt tillsammans innan året är slut. Det är viktigt att inte sätta upp allt för höga krav, för då blir du besviken om du inte klarar målen. Så jag har försökt komma fram till några små saker som kan förbättra min ridning, min och Tex relation och även min och Tex ridstil. 

Jag vill ha uppnåt målen innan 2013 är slut och ännu bättre skulle det vara om jag klarar målen innan. Förra året var mina mål inte alls många eller speciellt jobbiga, dels var det att jag skulle träna mer på min sits för 2011 var min sits åt skogen, sedan var det att jag och Tex skulle bli bättre vänner och att han skulle få bättre kondition. Nu är mina mål några fler och jag har några fler krav. 


Det är somsagt viktigt att ha kul hela året och det hoppas jag verkligen på att jag ska ha! Med mina kompisar i stallet som stöttar mig och Tex tror jag detta kommer bli super! Jag tror även att det är lagom svåra mål för detta året, nästa år kan det bli högre krav för då hoppas jag på en häst med mindre fett och mer muskler och bättre kondition! 

Men nu vill jag veta - Vad är dina mål detta året? 

 

Vilken häst!!

Var inne och kikade på några hästar på hästnet när jag snubblade över denna skönhet! Länkades vidare till stuteriets svenska hemsida (det är ett tyskt stuteri). Han heter Fabio, född 2009 och är son till Fidertanz... Jäklar vilken snygg häst säger jag bara! Videon och bilderna som ligget ute ser lovande ut, men det är priset som skrämmer mig lite... En så fin och ung häst, som ändå är så välutbildad, borde väl inte vara så billig? Man kan ju börja fundera på vad det är för fel på den. Eller vad tror ni? En häst på 1.70 med så fin stam borde inte vara så billig.
Bildkälla

Jag har även hört att man inte ska köpa hästar från tyskland och andra ställen, men aldrig fått förklarat för mig varför. Hemsidan verkar lovlig och stallet är väldigt fint, men eftersom jag inte sett det i verkligheten kan det ju vinklas hursomhelst. Man vet ju tyvärr aldrig vad som är sant och inte. Är det någon av er läsare som hört gott/ont om stuteriet? Kemkehof heter det, hemsidan hittar ni här.

En annan lite rolig sak jag upptäckte när jag tittade på stammen är att Fabios morfars far är hästen Donnerhall, som är Sagas Farfar! Så man kan ju nästan säga att dom är avlägsen släkt, haha. ;) 

Men vad tycker ni om honom? Annonsen hittar ni här!
Ponnytokar.blogg.se

Hej alla nya och gamla läsare! Ni som har hängt med ett tag vet att denna bloggen har varit igång förut, i slutet av 2011-början av 2012. Efter det så splittrades vi och skrev på seperata bloggar men nu är vi här igen och det kommer att bli bättre än någonsin!

Vi som driver bloggen heter, som ni kanske redan vet, Julia och Johanna. Vi är två tjejer från trollhättan som spenderar den mesta av vår fritid i stallet. Vi håller till på Ängkullens shettisridskola där vi rider privat, och så hjälper vi till på ridskolan då och då. Johanna rider två hästar, Saga och Dellas, medan Julia rider sin halvfodervärdsponny Tex. Johanna har även en ögonsten vid namn Tintin som hon älskar mer än något annat. Info om alla hästar men även om oss hittar du i menyn.

Här på Ponnytokar kommer du få se en massa bilder, läsa en massa text om våran hästvardag, våra tankar och åsikter, ridpass och mycket mer! Vi kommer även att lägga ut videobloggar lite då och då, ha tävlingar och liknande. Vi kommer att uppdatera så gott och ofta vi kan, bloggen kommer snart vara fylld av läsvärda inlägg och fina bilder. Så kika in här snart igen, du kommer inte bli besviken!
 
Saga

Jag började rida Saga i Augusti 2011. I början var det bara för att ha en häst att rida på dressyrlektionerna vi hade varje vecka i stallet, men när jag hade ridit henne några få gånger så frågade Anna (som äger Saga, stallet och ridskolan) om jag ville rida henne lite när som. Självklart tackade jag ja eftersom jag redan hade fått lite kontakt med Saga och jag tyckte hon var väldigt rolig att rida. I början red jag henne kanske 2-3 gånger i veckan, hon reds inte av någon annan så det blev inga fartfyllda pass direkt. Nu på senare tid har vi verkligen hittat varandra och jag tycker att Saga är väldigt rolig att rida även om hon är ett tvättäkta sto. Hon stannar, vägrar gå framåt, hon är väldigt ängslig och fjantig, rädd för minsta lilla, blir sur om jag blir sur, ja ni fattar. Men trots alla motgångar vi gått igenom så rider jag henne fortfarande och nu har vi båda blivit mycket bättre. Jag litar på henne = hon litar på mig.

I maj förra året började jag hoppa lite smått med henne. Saga är en riktig dressyrhäst (e: De Niro) och trots sin ålder på 11 år (12 i år) så hade hon aldrig hoppat med ryttare på ryggen. Men jag började, och herregud vilken skillnad det var jämfört med alla ponnys jag ridit under åren. Saga hade helt annat språng, och eftersom hon inte heller var utbildad i hoppning så blev det svårare även för henne. Hon tog sådan sats över hindret att hon inte riktigt höll koll på sina egna ben och hon hoppade gärna av tre meter innan hindret. Numera har det gått mycket bättre, innan 2-månadersvilan hon hade sommaren 2012 så hoppade vi 50cm och på hösten 2012 hoppade vi 1.05 - rekord för både ryttare och häst. Vi har fortfarande problem med farten innan hindrena, men vi tränar på det.

Saga är en underbar häst att handskas med från marken, även om hon är lite ängslig. Hon älskar att bli borstad och pysslad med, hon älskar att bli klappad och kliad. Hon skulle aldrig med mening göra någon människa illa, hon skulle aldrig bitas eller sparkas med mening. 

Hon är en helt underbar, men lite speciell, häst helt enkelt.

Tintin

Tintin är, enligt mig, världens bästa, finaste, underbaraste och framförallt mest personliga häst. Han är en shetlandsponny född den 13 maj 1998. Han bor på Ängkullens shettisridskola i trollhättan. Jag träffade honom för första gången den 12 maj 2008 (altså en dag innan hans 10-årsdag) och blev kär direkt. Jag red han i ungefär tre år innan jag blev för tung och lång, och numera spenderar vi mycket tid tillsammans men på andra sätt. När jag red honom var han en riktig jävel, han är inte den roligaste att sitta på om man säger så! I hans gamla stall, där han stod innan han flyttade till ängkullen, så bockade han av mig minst en gång under varje pass... Haha! Jag kunde inte heller galoppera på honom förräns jag ridit honom i ungefär ett år, eftersom han var så jobbig och bockig, jag började galoppera i samma veva då han flyttade till ängkullen.


Nu rider somsagt inte jag Tintin längre, men hösten 2012 började jag köra honom lite. Han blev inkörd när han var yngre men det har inte blivit mycket innan jag började köra honom igen. Men det tycker han är väldigt roligt och han har nästan alltid öronen farmåt när vi är ute med vagnen! När vi inte är ute och kör så brukar vi köra lite "följa johanna" eller tömköra. Jag försöker även lära honom att longera ordentligt men han förstår inte riktigt vad det går ut på, haha.

Tintin är den mest fantastiska häst jag någonsin träffat, och vi har ett band som aldrig någonsin kommer att brytas.Ingen kan nog nånsin förstå hur mycket den lilla skiten faktiskt betyder för mig, han är den som jag helst spenderar tid med, han är den jag tänker på när jag är ledsen, han är den som förstår mig på riktigt. 

Det går inte riktigt att sätta ord på honom så här, men han har en väldigt stark personlighet och han är min bästa vän. Den bästa känslan i världen är när jag har varit borta i några dagar, ropar på honom och så kommer han springandes med spetsade öron.. Världens finaste vän. ♥

Johanna

Jag heter som sagt Johanna och jag är 15 år, fyller 16 i september. Jag går i nian och har till gymnasiet valt linjen samhäll - senare kommer det bli inriktningen beteende. Jag älskar att skriva, fota och vara med mina underbara vänner, men mitt liv kretsar runt stall och hästar. Jag har ridit i ungefär 6 år, först gick jag några år på ridskola, TFRK, 2008 började jag rida Tintin några dagar i veckan och 2011 slutade jag på ridskolan och började rida privat "på riktigt", dels på Saga som jag fortfarande rider men även på min gamla skötponny Max som jag hade i ungefär 2 år innan jag sade upp honom. Störst plats i mitt hjärta har Tintin, som i år har varit min bästa vän i 5 år och jag hoppas på minst lika många till. Min högsta dröm är att en dag få kalla honom min egen.

Jag rider även två hästar några dagar i veckan, Saga och Dellas. Saga rider jag runt 4-5 gånger i veckan och Dellas 3 gånger i veckan.Alla tre hästarna, Tintin, Saga och Dellas, står i samma stall, ängkullens shettisridskola. Tintin går på ridskolan men när han inte går så många lektioner brukar vi skapa lite kvalitetstid tillsammans. Jag hjälper även till på ridskolan ibland, håller ridläger, lektioner, barnkalas mm. Saga ägs av Anna Hassvik, som äger och driver stallet och ridskolan. Dellas ägs av en annan Anna, som tävlar i dressyr med Dellas då och då.

Själv tävlar jag inte, jag har varit med på några få träningstävlingar i grannstallet, aldrig högre än en bana på 80-85cm. Detta var på Max, och även en gång på en D-ponny som bor på Ängkullen som heter Zofine. När jag väl är på tävlingsplatsen så tycker jag att det är väldigt roligt, det är spännande och även om det inte alltid gått bra så har jag alltid tyckt det är kul. Men jag har tyvärr ingen häst att tävla längre, men det gör inte så mycket eftersom jag tycker det är roligare att träna och utbilda.

Ett intresse jag har utöver hästarna är design och foto. Jag älskar att sitta med photoshop och göra designer, framför allt till bloggar. Jag fotar med min gamla Nikon D3000, som funkar ungefär som den ska fortfarande men den är något år bakom bästföre-datumet... Men just nu satsar jag hellre mina pengar på andra saker än en ny kamera, så den får duga! Jag tar kort väldigt ofta i stallet, men inte så ofta annars. 

Och även om jag bara rider 2 storhästar så är jag fortfarande en äkta ponnytok. 

Om det är något ni undrar om mig så är det bara att skriva en fråga i en kommentar, jag svarar så gott jag kan!
Golden Tex

Golden Tex eller Tex som han kallas är min halvfoderponny. Den 12 februari i år hade jag haft honom i 1 år och det har varit bland det bästa året i mitt liv. Tex är en Svensk ridponny - han är en blandras mellan Connemara, Arab och New forest. Han är en grövre D-ponny med färgen brun. Jag har Tex 5 dagar i veckan försöker och rida honom dom dagarna, än så länge har jag lyckats och jag har aldrig känt mig stressad eller tyckt att det varit tråkigt. Tex är nog en av Sveriges snällaste ponnysar, skulle inte ens skada en fluga om det skulle vara så. 

Tex flyttade till Ängkullen i December 2012 och han stormtrivs verkligen! Han har blivit en helt annan ponny. Innan var han världens segaste, världens tjockaste, lataste ponny. Tex är fortfarande väldigt rund om magen, men vi jobbar på det och han rids och går på "diet" så jag hoppas att framåt sommaren är han i fin form och magen ska vara borta och mycket muskler! Nu när han står på ängkullen är han är pigg som satan och tycker om att jobba riktigt mycket! Känns som om man rider på en helt annan häst! Helt sjukt vad byten av stall kan göra! 

Jag har startat 1 träningstävling med Tex, tyvärr gick det inge vidare Tex vägrade alldeles för många gånger och sen dess har jag inte tävlat honom. Kanske att jag tar någon träningstävling framåt våren när både jag och Tex har bättre kondition och Tex har mindre mage. För jag tror att Tex skulle tycka det var roligare om han inte behöver bära på så himla mycket. 

Jag och Tex har gått igenom mycket tillsammans, både motgång och framgång. När jag började rida honom klarade jag knappt av att galoppera honom i rätt form för att han inte orkade, då tycker jag inte att det var speciellt roligt att rida honom och ett tag ville jag ge upp, men vi kom igen och nu har vi hittat rätt och blivit bästa kompisar från marken och ryggen. På bara 1 år har jag och Tex byggt upp en otroligt fin relation som jag absolut inte vill bryta. 


Julia

Mitt namn är Julia och jag fyller 16 år i höst. Jag bor i Trollhättan som är ca 1 timme från Göteborg. Jag är en sprallig, glad, nyfiken och envis tjej som älskar att träffa kompisar, facebook, twitter och hänga i stallet. Jag är i stallet minst 5 dagar i veckan och då hjälper jag till på Ängkullens shettisridskola med b.la shettiskalas, ridlektioner, ponnyridningar och prova på ridningar, jag tar även hand om min halvfoderponny Golden Tex (Tex). Jag har ridit i ca 9 år och jag började som dom flesta andra att rida på ridskola. Jag red på Trollhättans Fältrittklubb i 7 år men slutade där för ca 1 år sen och då jag började att rida mer privat. Innan jag fick Tex hade jag en varmblodstravare som hette Sally som också stod på Ängkullen.
 
Jag började rida privat år 2010, då jag fick Sally som min första medryttarhäst och har sedan dess varit fast, jag tycker att rida privat ger en bättre möjligheter i "hästlivet", du lär känna nytt folk, kan få möjlighet att träna för duktiga tränare och få bra kontakter ifall du vill köpa häst, eller titta på foderponnys och jag har även lärt mig väldigt mycket under dessa 3 år. Jag kan stolt säga att jag är en riktig hästtjej. 

Jag går sista terminen i grundskolan på Fridaskolan och har valt som första val i gymnasiet Handel-och adimistrationsprogrammet. Jag tror att jag kommer stormtrivas på den linjen och jag tror det är en linje som passar mig enda ut till fingerspetsarna. Eftersom jag är i stallet 5 dagar i veckan är mina 2 "lediga" dagar, 2 dagar som jag oftast pluggar på, tråkigt nog. Jag älskar även att dela mina åsikter och har ofta starka åsikter om saker och ting, gillar även att skriva och jag tycker om att kunna visa folk vad jag gör.

Jag är även väldigt tävlingsintresserad och gillar att tävla mot mina kompisar, men gillar inte att tävla seriöst t.ex dressyr eller hopptävlingar. Jag har endast startat några få träningstävlingar och det tycker jag är roligt och jag tycker det känns bra att det inte är lika "seriöst" som på lokala tävlingar osv. Tycker det är bra att man faktiskt kan träna upp sig på sådana tävlingar. 

Jag är även ägare av en Nikon D3100 som man även kan filma med så var beredda på en hel del filmklipp och massa foton på hästarna. Mitt fotointresse började 2011 och jag har ofta med mig kameran överallt! Vilket ni kommer få ta del av på bloggen. 

RSS 2.0